Zelf een tabernakel maken?

Sommige mensen die graag een catacombekapel zouden inrichten, denken dat dit veel geld moet kosten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Tabernakels kosten doorgaans veel geld, en zijn meestal nogal groot. Een (catacombe-)tabernakel bvb., kan men perfect zelf maken. Ten tijde van de Spaanse revolutie en burgeroorlog, toen de Kerk in Spanje hevig werd vervolgd, werd het H. Sacrament ook bewaard in alternatieve ‘tabernakels’, tot zelfs poederdozen en juwelenkisten toe.

Men kan bvb. op Bol.com een geschikt kastje zoeken. Wij nemen als voorbeeld het ‘medicijnkastje’ van Clayre en Eef, met een formaat van 24x13x30 cm. Elders zijn er gelijkaardige kastjes te vinden. De afmetingen zijn perfect om te dienen als klein tabernakeltje. Sla de middenplank eruit en koop in de Hubo of een andere doe-het-zelf-zaak een slot met sleutel en een mooi sleutelgat (voor kasten e.d.). Monteer een plankje op de deur, om daarop het slot te monteren, en voorzie een houtje waarachter het slot kan gaan, zodat de deur dicht blijft na het sluiten (zie ook foto lager). Boor dan een gat door het plankje, waar het sleutelgat komt. Monteer dan het slot en het sleutelgat.

Breng aan de buitenkant van de deur eventuele versieringen aan (een kruisje, de letters IHS of JHS, of een 3-D weergave van een hostie met daarop de letters IHS…). Dat vult u geheel zelf in.

Verf nu het kastje met goudverf welke je kunt kopen in de hobbywinkel (bvb. lichtgele goudverf van Amsterdam).

Het kan natuurlijk ook in wit met gouden versieringen. U kiest zelf hoe het eruit ziet, maar zorg dat het mooi is. Het wordt tenslotte een tabernakeltje.

Dan volgt de bekleding met stof. Kies voor een witte of gebroken witte stof, die u over stevig karton trekt. Snij het karton in de maten van het kastje met wat speling. Zorg eventueel voor een dunne en lichte opvulling (mousse). De stof kunt u vastlijmen of vastnieten. Daarna de delen in het kastje schuiven (eerst achterkant, dan zijkanten).

Eventueel kan nog een gordijntje worden toegevoegd, bvb. in zijde of iets dergelijks. Afwerking geschiedt volgens uw eigen voorkeur en smaak.

Dit tabernakeltje is nu geschikt voor een klein monstransje (zoals te vinden bij bvb. Bel-art):