Bevrijdingstheologie

“Als je zoekt naar Jezus zul je hem vinden op de straat”

bergog

Vaticaanstad, 7 maart 2014. Het beeld van “Jezus op de weg” inspireerde de pastorale ervaringen van Bergoglio als Aartsbisschop van Buenos Aires, wat hij zich herinnert met grote genegenheid, zoals de ervaringen die hij had in de “missionaire tent” in Plaza Constitucion.

Voor Bergoglio doet het beeld van Jezus die de straat opgaat zodat mensen hem konden vinden, meer dan het inspireren van een diepe reflectie. In de jaren dat hij Aartsbisschop was van Buenos Aires gingen priesters en leken op de straat en veranderden het alledaags parochieleven om dit voorbeeld na te volgen. Wat volgde waren enkele “pastorale ervaringen” die nog steeds een speciale plaats hebben in het hart van paus Franciscus. Een van deze is de ‘carpa misionera de Plaza Constitucion, een missionaire tent die de parochies elke twee maand eens opzetten. Bergoglio passeerde dan wanneer hij tijd had en groette de priesters en vierde de openlucht Mis op een uitklapbare tafel met kleine groepen van jonge en oude mensen, daklozen, en voorbijgangers.

Enkele voorbeelden van de “pastorale ervaringen” van Bergoglio:

“Misa de niños”  in een voetbalstadion.

0312_cartonero_francisco_g_jpg_1853027552

Straatmis.

0318_cartonero_francisco_g1_jpg_1853027552

Misa-Constitucion-Bergoglio-Vera-denunciaGENLOTE_CLAIMA20130314_0041_14