Bergoglio, de levende heilige

Paus Franciscus nu ook al op cover van “Rolling Stone”

 

Knipsel20-568x759

Hij is de eerste paus ooit (!) die het haalt in dit blad (en de laatste waarschijnlijk ook). In het 6 pagina’s tellende artikel niets dan lovende woorden voor paus Franciscus.

Een korte greep uit het begin van het artikel:

Men omschrijft paus Franciscus als een man die met zijn duidelijke nederigheid, empathie en bovenal zijn devotie tot de economisch rechtelozen, gekomen is om perfect de passen in onze tijd. De schrijver merkt o.a. dat er een duidelijk contrast tussen hij en  zijn voorganger, Benedictus, omtrent de leer over Oordeelsdag.

Benedictus zei als volgt: “Vandaag zijn we gewend van te denken: ‘Wat is zonde?’ God is geweldig, hij verstaat ons, zodus zonde telt niet, op het einde zal God goed zijn tegenover iedereen. Het is allemaal een fijne hoop. Maar er is rechtvaardigheid en er is echte schuld.”

Franciscus, in contrast, smeekt het volk om over het onderwerp te denken als het ontmoeten van zijn Schepper als iets om naar uit te kijken, zoals een trouw, waar Jezus en de heiligen in de hemel zullen wachten met open armen. Hij zegt “ga zonder angst” en “het Laatste Oordeel is al bezig”. Als men van deze paus komt dan klinkt dit laatste punt meer als een vriendelijke herinnering.

Benedictus, een strenge academicus, hield zijn aandeel van de algemene audiënties tot een minimum. Maar Franciscus, net zoals Bill Clinton, gedijt op persoonlijk contact en spendeert bijna een uur aan het groeten van de gelovigen.

Het pausschap van Benedictus wordt disastreus genoemd en hij wordt bestempeld als een trouwe traditionalist die eruit zag alsof hij een gestreept T-shirt moest aandoen en handschoenen met messen om tieners te bedreigen in hun nachtmerries.

En zo gaat het verder…

http://www.rollingstone.com/culture/news/pope-francis-the-times-they-are-a-changin-20140128

Nogmaals de H. Schrift:

Joh. 15:18-19 Als de wereld jullie haat, bedenk dan zij Mij voor jullie heeft gehaat. Als jullie van de wereld waren zou de wereld jullie als het hare erkennen en liefhebben. Maar jullie zijn niet van deze wereld: Ik heb jullie uit de wereld gekozen en daarom haat de wereld jullie.