Vriendschappelijke ontmoeting met een stichter van de bevrijdingstheologie

 

Op 11 september ontmoette Franciscus de 85 jarige pater Gustavo Gutierrez, een Peruviaanse priester, die mee aan de grondslag staat van de bevrijdingstheologie. De ontmoeting was informeel, en was niet gepland.

In de jaren 1990 had de Congregatie van de Geloofsleer (waarvan Jozeph Ratzinger toen de prefect was) kritiek op zijn boeken. Daarbij werden vooral de Marxistische invloeden veroordeeld (de socalistische basis om de armoede weg te werken en de onrechtvaardige sociale structuren).  De gevolgen van het adopteren van deze Marxistische gedachtengoeden waren volgens Ratzinger rebellie, anarchie, scheuring en afscheiding,…  Zonde wordt niet zozeer beschouwd als de persoonlijke zonden, maar zonde wordt veeleer gevonden in sociale onderdrukking: sociale onrechtvaardigheid, ongelijkheid, slavernij, enz…

Maar nu wordt zijn werk geprezen door de huidige prefect, aartsbisschop Gerard Müller, én door Franciscus natuurlijk.

http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/1303902.htm

Zie ook ons bericht over de deblokkering van de zaligverklaring van Oscar Romero, nog een grondlegger van de bevrijdingstheologie.

http://devalseprofeet.blog.com/2013/08/06/22-april-de-paus-deblokkeert-zaligverklaring-romero/