Witte Donderdag 28 maart: de voetwassing

De Mis van Witte Donderdag heeft hij in de jeugdgevangenis gevierd waarbij hij de voeten van 12 delinquenten van diverse religies en nationaliteiten heeft gewassen. (ter vergelijking: de vorige pausen deden de Mis in het Vaticaan en wasten de voeten van priesters). Er zijn slechts 8 Italianen in die gevangenis, de rest zijn buitenlanders, waarvan de meesten Moslim zijn. De Paus heeft dus de Mis van Witte Donderdag gevierd met Moslims.

 

PAPA AI RAGAZZI DETENUTI, 'NON FATEVI RUBARE LA SPERANZA'

Bij  die Mis van Witte Donderdag (28 maart) heeft hij ook de voeten van vrouwen (waaronder 1 Moslima)  gewassen en gekust, wat nog geen enkele paus hem voordeed. Weeral een breuk met de traditie en de Kerkelijke wet. (Jezus heeft ook geen voeten van vrouwen gewassen; wel van zijn apostelen, toekomstige priesters). De Woordvoerder van het Vaticaan, F. Lombardi zegt dat bij een grote plechtige viering enkel de voeten van mannen gewassen worden, omdat de apostelen mannen waren. Een andere woordvoerder zegt: “Wat hij heeft gedaan, vrees ik, is een twijfelachtig voorbeeld gegeven”.
Uiteraard was de meer liberale clerus verheugd met dit gebaar. Ook sprak hij in zijn homilie tijdens die mis niet één keer over wat het Laatste Avondmaal nu werkelijk betekende. Hij had het echter over de voetwassing en zette zichzelf dan in de kijker.

Deze voetwassing werd voorzegd: “Dit boze gebaar, tijdens de Goede Week, zal gezien worden door diegenen die hun ogen openhouden.” (Jezus, 14 maart 2013)

voetwassingned

Bron: Vaticaninsider & News.va