Bergoglio ontmoet, en poseert met ‘pro-LHBT-katholieken’

Servizio Fotografico – Vatican Media

Op 6 maart 2019 vond de derde Rome-Pelgrimage van LHBT+Katholieken van Westminster plaats. Ze kregen een zitje op de eerste rij tijdens de Audiëntie op het St.-Pietersplein. Op het einde van die audiëntie werd de groep uitgenodigd voor een persoonlijke ontmoeting met Bergoglio.

De groep, die naast de de Pelgrimagekapelaan (en… Jezuïet) Vader David Stewart, LHBT-Katholieken, ouders en familieleden omvatten, werd uitgenodigd om Bergoglio te ontmoeten. De Pelgrimageleider, Martin Pendergast (lid van de LHBT+ Katholieken Westminster Pastorale Raad) introduceerde de groep aan een lachende Bergoglio. “Het was een prachtige verrassing.” Bergoglio schudde ieder de hand en poseerde voor een groepsfoto. De groep nam deel aan Bergoglio’s Mis en asoplegging in de Kerk van Santa Sabina, en ’s avonds was er nog een Oecumenische ‘liturgie’ met Engelssprekende Anglicanen, Katholieken en Methodisten in de Kerk van St. Ignatius.

De groep “LHBT+ Katholieken Westminster” promoot de normalisering van homoseksualiteit binnen de Katholieke Kerk, en streeft ernaar om “Kerk en samenleving van systematische, institutionele homofobie te ontdoen.” De pro-homoseksuele groep werd door Kardinaal Vincent Nichols, Aartsbisschop van Westminster, aangeduid om te voorzien in de pastorale zorg voor Katholieken die zich identificeren als homoseksueel. De LHBT+ Katholieken Westminster houden vast aan standpunten die tegengesteld zijn aan de Katholieke leer over homoseksualiteit, en enkele van hun leden staan aan de basis van het wereldwijde netwerk van ‘regenboogkatholieken’.

“Een geheel inclusief pastoraal ministerie met en voor LHBT Katholieken, ouders en familieleden, leidt tot het begrijpen van de Kerkelijke Leer over seksualiteit en genderidentiteit als een ontwikkelend gebied van magistrale leer, en niet iets dat voor eens en altijd vastgelegd is in voorgaande documenten van de Vaticaanse Congregatie van de Geloofsleer”, zo staat er op hun website.

De organisatie liep o.a. mee in de ‘gay-Pride’ van Londen. En de (oude) website vertoont op een goed zichtbare plaats een gebed geschreven door de openlijk homoseksuele priester Bernárd J. Lynch, die op zijn blog schrijft: “Ik ben getrouwd met mijn echtgenoot Billy sinds 1998.” Hij werkt in de ‘pastoraal’ voor mensen met HIV.

Bron: Jesuit.org; LifeSite