Het conflict rond Oekraïne lijkt weer af te stevenen op gewapend conflict. De Oekraïense overheid is naar verluidt een provocatie in het oosten aan het voorbereiden, die zal gebruikt worden om een grote offensieve operatie uit te voeren tegen de rebellen (de zogenaamde separatisten die zich na de coup in 2014 wilden afscheiden omdat ze de pro-Amerikaanse ‘president’ Poroshenko niet erkennen). De EU kondigde intussen aan dat de sancties tegen Rusland, die volgende maand zouden opgeheven worden, opnieuw voor 6 maand verlengd worden. En de Patriarch van de Oekraïense Orthodoxe Kerk kende een ereprijs toe aan een ex-CIA hoofd, die mee achter het recente schisma tussen de Oekraïense en Russische Orthodoxe Kerk zit.
Moskou zei dat Oekraïne bezig is met het stationeren van troepen in de Kiev-gecontroleerde oostelijke gebieden van het land. Volgens hen is dit een teken van een nakende escalatie tussen het Oekraïense leger en de rebellen (die gesteund worden door Rusland). Moskou zei dat er duidelijk tekenen zijn dat er een gewapende provocatie wordt georkestreerd. Het kan reeds plaatsgrijpen binnen een tijdspanne van dagen, en dit zou de presidentiële poll positief beïnvloeden. Poroshenko heeft namelijk een zeer laag percentage steun van de bevolking.
Een woordvoerdster van Moskou zei dat de Krijgswet die in het oosten van het land werd afgekondigd eind vorige maand, te mogelijkheid geeft om een “bliksemoffensief te lanceren richting Mariupol, om de gebieden rond de Azovzeekust tot aan de Russische grenzen in te nemen.
Sancties EU weer verlengd
Vandaag kondigde de President van de Europese Raad, Donald Tusk, aan dat de economische sancties van de EU tegen Rusland voor een extra 6 maand zullen verlengd worden. De maatregelen die Ruslands economie viseren, zouden volgende maand opgeheven worden. Tusk haalde de zogenaamde “nul procent vooruitgang in de toepassing van de Minsk-akkoorden” aan als reden.
De sancties werden in 2014 aan Rusland opgelegd nadat Moskou Crimea had ingelijfd, en nadat er militaire conflicten waren uitgebroken in oostelijk Oekraïne. De beperkingen waren gericht tegen financiële, energie- en defensiesectoren van de Russische economie.
Schisma Orthodoxe Kerk
Sinds enkele maanden is er een schisma in de Orthodoxe Kerk. Het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel maakte toen bekend dat het ‘autocefalie’ verleende aan de Russisch-Orthodoxe Kerk van Oekraïne, waardoor deze zich de facto afscheidde van de Russisch Orthodoxe Kerk en de patriarch van Moskou. Deze erkende die verklaring van ‘autocefalie’ niet en verklaarde dat die Oekraïense Orthodoxe Kerk schismatiek is. Moskou verbrak daarop ook alle banden met de oecumenische patriarch van Constantinopel. Deze ontwikkelingen tussen Rusland en Oekraïne op religieus vlak, droeg bij tot vermeerdering van spanningen tussen beide landen.
Nu heeft het hoofd van de schismatieke Oekraïense Orthodoxe Kerk zijn dankbaarheid geuit tegenover een ex-CIA onderdirecteur, en erkende zijn steun voor de breuk van de kerk met Moskou. Patriarch Filaret gaf de vroegere Onderdirecteur van de CIA Jack Devine een medaille van de Orde van St-Andreas, de hoogste decoratie van de kerk. De geestelijke bedankte Devine voor de steun van de VS in de onafhankelijkheid van Oekraïne en de “creatie van een verenigde autocefale Oekraïense Orthodoxe Kerk.” Het is uiteraard ook de VS die achter de opstand en de coup van 2014 zit. In 2015 decoreerde Filaret ook al de Amerikaanse senator John ‘regime change‘ McCain. Patriarch Kirill van Moskou zei onlangs dat er duidelijk een globale samenzwering is tegen het Orthodoxe Christendom. Een orthodoxe priester in de VS noemde de Oekraïense Orthodoxe Kerk een kerk met “bloed aan de handen”.