Ontwikkelingen op wereldvlak: spanningen nemen toe

Wie dacht dat alles rozengeur en manenschijn was is eraan voor de moeite, want wie de berichtgeving nauwlettend in de gaten houdt (via alternatieve media) ziet dat er opnieuw onrustwekkende ontwikkelingen zijn. Een overzicht.

Ruslands nieuwste raket

Begin deze maand, tijdens zijn jaarlijkse regeringstoespraak, onthulde Poetin dat Rusland een nieuwe hypersonische nucleaire raket heeft ontwikkeld “die niemand kan stoppen”. Hij toonde een een filmpje en een animatievideo waarop te zien was hoe de raket wordt gelanceerd, de ruimte invliegt en lijkt neer te komen op Florida. Deze raket, die iedere plek op de aarde kan bereiken en 20 keer de snelheid van het geluid haalt, is een antwoord op de voortdurende bedreigingen en ophitsingen van de kant van de NAVO en de VS. Hij deed ook nog andere gesofisticeerde wapens uit de doeken. Het lijkt erop dat er een nieuwe wapenwedloop bezig is.

De Skripalgate

Op 4 maart was er ophef in het VK omwille van de vergiftiging van de Russische spion Sergei Skripal (die voor het VK had gewerkt, maar niet meer actief was) en zijn dochter. Hij werd in 2004 opgepakt en tot 13 jaar cel veroordeeld in Rusland, maar kwam vrij door een spionnenruil in 2010. Rusland heeft geen enkel baat bij het vergiftigen van die man, zeker net vóór het WK voetbal dat in Socchi, Rusland doorgaat. De twee liggen in een coma. Theresa May en het gros van de parlementsleden van het VK wezen met de beschuldigende vinger richting Poetin. Er is geen enkel bewijs dat Rusland hierin betrokken is, en er werd geen enkel onderzoek ingesteld – maar steevast wordt de anti-Russische kaart getrokken. Rusland stelde voor om dit samen te onderzoeken, maar dit verzoek werd genegeerd. May stelde een ultimatum en eiste van Moskou een antwoord. Toen dat er niet kwam, nam ze maatregelen tegen Rusland. Moskou reageerde woedend. De hele EU bood steun aan May, en verrassend genoeg deed zelfs Trump mee. Hij zei dat het “heel waarschijnlijk is” dat Rusland hierin betrokken is. Toen Poetin op 21 maart werd herverkozen als president van Rusland, feliciteerde Trump hem, en nodigde hij hem uit tot een gesprek naar aanleiding van de toen reeds verhoogde spanningen.

Echter, de zaak omtrent deze spion verslechterde alleen maar. Een heel aantal landen van de EU wezen Russische diplomaten het land uit. De VS is daarbij koploper: Trump zette op 26 maart onverwacht maar liefst 60 diplomaten het land uit en sloot het consulaat in Seattle. De Britse politicus en schrijver George Galloway gaf Trump een veeg uit de pan en noemde dit een “oorlogsverklaring.” Politiek analist Jim Jatras schreef op RT dat dit incident ons gevaarlijk dicht bij een catastrofe heeft gebracht: “Het is een teken van hoe dicht bij de rand van een grote oorlog de wereld aan het komen is.”

Op z’n minst verontrustwekkende ontwikkelingen…

Dan… de VS

Wij dachten dat Trump ‘het moeras ging droogleggen’ in de VS, het moeras van de ‘deep state’, de schaduwregering. Er waren hier en daar positieve ontwikkelingen… Maar Trump lijkt een U-bocht te maken op gebied van buitenlands beleid. In 2013 was hij tegen de oorlog in Irak: “Irak was een verspilling van bloed en kostbaarheden,” zo schreef hij op Twitter.

Nu heeft hij zijn Nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster buitengegooid en John Bolton aangesteld, iemand uit het Bush-tijdperk die o.a. mede het brein was achter de Irak-invasie in 2003 en nu niet onder stoelen of banken steekt dat hij graag een nucleaire aanval op Iran en Noord-Korea zou zien. Op RT schreven ze: “Terwijl Bolton bekend staat vanwege zijn extreme oorlogszuchtigheid, is hij niet het enige voorbeeld in het kabinet. Zowel Trumps veiligheidsteam als zijn team voor buitenlands beleid zit nu vol mensen die de Irak-ramp steunden en nu voorstander zijn van militaire actie tegen Iran en Noord-Korea.” Trump zelf zei daarover dat dit het kabinet is dat hij wilde zien. Dit is echter niet wat Trump de wereld beloofde tijdens zijn kiescampagne, namelijk dat hij zich meer op Amerika ging richten en zich minder mengen in buitenlandse affaires.

Het verre Oosten

In China, waar Bergoglio de katholieke kerk heeft uitgeleverd aan de Communistsiche overheid, heeft Xi Jin Ping de totalitaire macht gegrepen: het parlement heeft een wet unaniem goedgekeurd die de termijn van een president tot levenslang maakt. Xi kan dus tot aan het einde van zijn dagen de leider van China zijn. In de speech die volgde op deze machtsuitbreiding zei Xi dat China z’n gepaste plaats in de wereld moet veroveren en dat hij bereid is om “bloedige gevechten” te leveren tegen China’s vijanden. O.a. aan de grens van aartsvijand en nucleaire grootmacht India zijn er opnieuw militaire voorbereidingen.

Bij Noord-Korea lijkt het voorlopig stil. Kim Jong Un heeft in een verrassende wending Trump uitgenodigd tot een gesprek over nucleaire ontwapening op het schiereiland. De ontmoeting zou ergens in mei gebeuren, maar plaats en tijdstip staan vreemd genoeg tot op heden nog altijd niet vast. Het is nog maar de vraag of het zelfs doorgaat.

Petro-dollar

Tot gisteren werden alle transacties in olie in Amerikaanse dollars gedaan. Vandaar dat de dollar de petro-dollar wordt genoemd. De waarde die de dollar heeft is mede hieraan te danken. China heeft vandaag in Shangai de Petro-Yuan gelanceerd, waardoor ze de dollar niet meer nodig hebben om olie te verhandelen. Dit kan zeer slecht uitdraaien voor de dollar, die verder in waarde zal afnemen.

Vaticaan

Vervolgens is er nog het werkdocument voor de komende Jeugdsynode in oktober. Zo’n 300 jongeren zouden tijdens de pre-synodale bijeenkomst een werkdocument hebben gemaakt waarin staat dat de “Katholieke Leer over contraceptie, abortus, homoseksualiteit en samenwonen bijzonder controversieel is” en dat de jongeren “misschien willen dat de Kerk haar leer verandert”.  Het document werd afgelopen weekend gepubliceerd en officieel door jongeren afgeleverd aan Bergoglio op Palmzondag. Redacteur bij First Things, Matthew Schmitz zei dat het document “duidelijk vervalst” is. “Het herhaalt gewoon wat bepaalde bisschoppen al lang zeggen.” Wellicht zal ook deze synode zodanig gemanipuleerd worden dat de vooropgestelde uitkomst ervan niet in het gedrang komt: een verder uithollen van de Leer van de Kerk en misschien al wijzigingen aan bepaalde sacramenten, zoniet al de afschaffing van het H. Misoffer.

En dan nog dit: de auteur van het boek ‘The Dicator Pope’ is bekend geworden. Het is Henry Sire, lid van de Orde van Malta en sinds jaren een vaste resident van Rome. Toen de Orde van Malta, wiens grootmeester door Bergoglio werd afgedankt, dit te weten kwam, zeiden ze dat dit een “verachtelijke aanval op de paus” was en ze schorsten hem. Tijdens de crisis in de Orde van Malta mengde Bergoglio zich hardhandig door Grootmeester Fra’ Festing te ontslaan en Grootkanselier Boeselager, die door Fra Festing verwijderd werd omdat hij bijgedragen had tot het uitdelen van condooms, terug aan te stellen in de Orde. Ook Kardinaal Burkes bevoegdheden werden hem ontnomen. Sindsdien danst de Orde naar de pijpen van Bergoglio.

We zijn de Goede Week ingegaan. De Passie van de Heer hernieuwt zich. Maar de wereld blijft blind voor de boodschap van Jezus.