Kerk in Vlaanderen

Kerk Onkerzele – bekend van de verschijningen van O.L.V. aan Leonie Van den Dijck – wordt nevenbestemd tot ‘fietskerk’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De stad Geraardsbergen wil een nieuwe bestemming geven aan enkele van haar kerken. En dat zijn er heel wat want Geraardsbergen heeft 16 deelgemeenten en 17 parochiekerken. Twee kerken worden ontwijd: de kerken van Waarbeke en van Smeerebbe. De andere kerken zullen voortaan niet meer alleen voor erediensten gebruikt worden, maar ook voor andere doeleinden. Dat zegt schepen van Financiën Ann Panis, die het plan voor de toekomst van de kerken in Geraardsbergen mee uittekent. En er zijn verrassende plannen bij. Zo wordt de kerk van Onkerzele, vanwege de vele wielertoeristen die er passeren, binnenkort een “fietskerk”, met onder meer een fietsmuseum in een zijbeuk van de kerk, een oplaadpunt voor elektrische fietsen en picknickbanken naast de kerk. De kerk wordt naar alle waarschijnlijkheid ook verder nog gebruik voor erediensten.

onkerzele

Leonie Van den Dijck, meestal Leonieke of Nieke genoemd, leefde van 1875 tot 1949 in het dorp Onkerzele in Oost-Vlaanderen. Zij was gehuwd en moeder van een groot gezin.

Het begon in Onkerzele allemaal op 4 augustus 1933, toen Leonie Van den Dijck bij het kapelletje vlakbij de kerk de rozenkrans ging bidden. Toen verscheen haar de Heilige Maagd en volgens De Standaard zou zij over die verschijning destijds tegen een verslaggever van die krant hebben verteld, hoe zij Haar waarnam: “Onder de populier boven de haag komt plots een onbeschrijflijk mooi gloeiend licht, blauw met zilver en rood, meest blauw. Onder dat licht, voor de helft steunend op de haag en voor de helft naar de kapel, komt een grote bol van grijs en blauw. Onmiddellijk daalt daarop Onze Lieve Vrouw neer. Zij komt in dat licht te staan op die bol. Haar wezen is als om in aanbidding voor neer te vallen en het geeft u zo’n eerbied! Zij heeft blond haar; het blonde haar komt vanonder haar witte voile. Een kroon met “stekers” van de helft van het gezicht langs haar voorhoofd verder omhoog om geheel het hoofd. Een lang, sneeuwwit kleed tot over haar voeten op de bol, waarop zij steunt. Een bleekblauwe gordel met knoop en twee afhangende linten, die langs onder openhangen en nog eens daartussen het wit van het kleed laten zien.”

Kort na die verschijningen begonnen er zich in Onkerzele ook Zonnewonderen voor te doen, waarvan velen getuigen waren. Ze kon ook in de zielen van de mensen kijken, net zoals de H. Pater Pio. Ze zag veel toekomstige gebeurtenissen, zoals het verval van het geloof en de dood van koning Albert I, die volgens haar niet van die rots in Marche-les-Dames viél, maar ervan af gedùwd werd. Ook het uitbreken van de tweede wereldoorlog heeft ze voorspeld. En de dood van Koningin Astrid – ‘De koningin kust de nacht’, zo zou de zogenaamde zieneres van Onkerzele, Leonie Van den Dijck, voorspeld hebben.

Maar de mooiste en ook de grootste voorspelling kwam er een paar dagen voor haar dood in 1949. Leonie voorspelde dat haar lijk ‘niet snel tot ontbinding zou overgaan’.

In 1972 (23 jaren na haar dood) besloot men de zaak toch maar eens uit te pluizen, en het lichaam van Leonie werd opgegraven, in aanwezigheid van een BRT cameraploeg. Groot was de verbijstering : het lichaam was niet vergaan, het was intact gebleven. En dit hoewel haar lichaam op geen enkele manier was geprepareerd of gebalsemd.

De verschijningen werden echter nooit door de Kerk erkend.

grotonkerzele

(Bron: Wonderbare leven van Leonie Van den Dijck, komiteit voor de zaak van Leonie Van den Dijck z.g., 1994)

Bron: TVoost

Categorieën:Kerk in Vlaanderen

1. ik heb daar vroeger geweest en er was toen nog een gebedsgroep en nu lees ik dat de kerk nu een fietskerk gaat worden ik noem dat schandalig vermits de verschijningen en opgravingen vroeger regelmatig het nieuws haalde goed artikel!

2. Ik snap het niet. Ofwel wordt een Kerk ontwijd, en dan kan men er in principe alle kanten mee uit. Ofwel blijft een kerk gewijde grond, en dan is ze enkel bestemd voor erediensten. De twee tesamen in een gewijde Kerk? Pure blasfemie noem ik dat!!

3. Ik heb het boek het wonderbare leven vam Leonieken tweemaal gelezen, prachtig