Katholieke traditie

De kalkstenen rustplaats waarop Jezus’ lichaam lag in de graftombe voor het eerst in eeuwen blootgelegd

Roman Catholic clergy men hold candles as they circle the aedicule during the Holy Thursday Easter procession at the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem's Old City on April 09, 2009. Christian believers around the world mark the solemn period of Easter in celebration of the crucifixion and resurrection of Jesus Christ. Christians traditionally believe the church is built on the site where Jesus was crucified and buried. AFP PHOTO/GALI TIBBON (Photo credit should read GALI TIBBON/AFP/Getty Images)

De H. Grafkerk te Jeruzalem. Foto:  GALI TIBBON/AFP/Getty Images

Archeologen die onderzoek doen in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem zeggen dat ze voor het eerst de originele kalkstenen rustplaats hebben blootgelegd waar Jezus Christus zou op begraven zijn vóór Zijn verrijzenis.

“Ik ben absoluut onder de indruk. Mijn knieën beven een beetje, want ik verwachtte dit niet”, zegt Frederik Hiebert van National Geographic. “We kunnen het niet met 100% zekerheid zeggen, maar het lijkt zichtbare evidentie te zijn dat de plaats van de tombe niet verplaatst is doorheen de tijd, iets dat wetenschappers en historici zich voor tientallen jaren hebben afgevraagd.”

De vondst bewijst dat de originele delen van de tombe de vele eeuwen hebben overleefd van schade, vernieling en heropbouw aan de kerk, die sinds recent opnieuw een restauratieproject ondergaat. Het verslag van National Geographic toont aan dat de tombe bestaat uit een kalkstenen plaat of begraafplaats, dat uitgehouwen werd uit de muur en dat tenminste sinds 1555 de begraafplaats bedekt was met een marmeren bekleding. Een andere marmeren plaat werd uren later nog gevonden, met een kruis op het oppervlak gekerfd, en dat aantoonde dat de originele kalkstenen rustplaats intact was.

“Terwijl het archeologisch onmogelijk is om te zeggen dat de tombe die recent ontdekt werd in de H. Grafkerk de begraafplaats is van een individuele Jood gekend als Jezus van Nazereth, is er indirect bewijs om aan te tonen dat de identificatie van de site door vertegenwoordigers van de Romeinse keizer Constantijn zo’n 300 jaar later, geloofwaardig is,” aldus het verslag.

De begraafplaats is nu weer verzegeld in de originele marmeren bekleding, en onderzoekers zullen er geen toegang meer tot hebben totdat het ooit opnieuw weer wordt blootgelegd.

Het restauratieproject voor de graftombe wordt gestuurd door de Grieks Orthodoxe, Rooms Katholieke en Armeens Orthodoxe Kerk, die een gezamenlijke controle hebben over de site. Het $3,4 miljoen kostende project is bedoeld om de lagen van de tombe van buiten weg te halen, ze schoon te maken en te herstellen, om ze te bewaren voor toekomstige generaties.

Bekijk hier de video:

Bron: Christianpost

Categorieën:Katholieke traditie

1. Natuurlijk weet men het niet zeker? Maar historisch zou het kunnen kloppen. Christenen waren echte archeologen die de belangrijkste plaatsen waar Jezus had geleefd in kaart brachten heel interessant!

• Het was door een visioen van Keizerin Helena (de latere St. Helena; moeder van Constantijn) dat die plekken werden herontdekt in +- 300 n. Chr. Ook het H.Kruis e.a. artefacten zijn zo teruggevonden, wat ook werd bewezen door de vele mirakelen die ermee gebeurden. Zij heeft ook opdracht gegeven tot de bouw van de H. Grafkerk.